Mystery Shopper

Mystery Shopper

Image 9Mystery Shopper, faller lite utanför ramarna här, men vi tar med det i alla fall. Faller utomför ramarna därför att det kan och kanske oftare är ett jobb som utförs fysiskt och alltså inte hemifrån och med dator. Som Mystery Shopper får du i uppdrag att besöka ett företag eller dess webbplats och agera kund.

Anlitandet av en mystery shopper sker alltid på företagets eget initiativ. Företaget vill få reda på hur personalen bemöter en kund, hur rent och snyggt det är i lokalerna och om personalen kan svara på frågor om en viss vara eller tjänst. Men även om man får frågan om man önskar sig något mer och om man får förtroende för personalen. Syftet kan också vara att se hur väl en franchisetagare följer en koncerns koncept.

Det inte är fråga om någon detektiv- eller under cover-verksamhet. Personalen får alltid i förväg veta att en undersökning kommer att göras, vad som ska mätas och varför, men inte när och av vem. Företaget som anställer en mystery shopper ger oftast en grunläggande utbildning som skall ge shopern en kunskap om vad som skall tittas på och vad som skall göras. Varje uppdrag tar från en timma till ett dygn.

Om du vill bli mystery shopper, kan du till exempel vända dig till Daymaker, men det finns flera ut på webben och sök.

Domännamn

Det är kanske inte så stort längre, men fungerar fortfarande. Idén är helt enkelt att köpa in domännamn och sedan sälja dem till ett betydligt högre pris. När du köper ett domännamn köper du det för de tre vanligaste: .se, .nu och .com. På Loopia kan du enkelt både se om namnet är ledigt och köpa det. Varje domännamn kan kosta upp till cirka 150 kronor per år.

Granska webbsidor

Har du hört talas om usability, eller på svenska användbarhet?  Även om du inte har hört talas om det kan det vara ett jobb för dig. Vad det handlar om är att tillverkare av produkter, i det här fallet, webbsidor vill veta att folk förstår sig på produkten och interagerar med, använder den på det sättet de tänkt sig.  Är webbplatsen svårnavigerad, hittar folk lätt det de söker efter och så vidare. Om du vill få betalt för att bläddra dig runt bland webbsidor och i appar kan du vända dig till UserTesting, de betalar 10 dollar för varje genomförd test. En test, tar cirka en kvart och pengarna betalas till ditt PayPal-konto.