Drop Shipping

Drop Shipping

Drop shipping är en webb-butik utan varulager. De produkter som visas och säljs går, vid beställning, direkt från tillverkare eller huvudagent till köparen. När kunden betalat får webb-butiken betalt för att ha förmedlat affären. Det finns, som så ofta annars, både fördelar och nackdelar med den här typen av verksamhet.

Fördelar

Den största fördelen med Drop shipping är naturligtvis att du inte behöver investera pengar i att bygga upp ett varulager. Du köper ingen produkt innan den är såld och betald (det förekommer två olika lösningar på betalning, antingen betalar kunden till dig och du betalar företaget som innehar produkten, alternativt betalar kunden vid leverans och du får överskottet, din förtjänst, från företaget).

Andra fördelar är att du slipper:

– Packa och posta varor till dina kunder.

– göra en inventarieförteckning.

– Ta hand om leveranser och returer.

– uppdatera lagerhållningen.

Du kan dessutom räkna med,

låga omkostnader

De flesta Drop shipping företag drivs via laptop och en webbshop, vilket gör omkostnaderna till ett par hundra kronor per månad.

Flexibel lokalisering

Bara du kan ha en uppkoppling kan du hålla affärerna igång. Åker du på utlandssemester kan du fortfarande sälja och tjäna pengar, förutsatt du har tillgång till Internet.

stort utbud av varor

Eftersom du inte behöver köpa in någon vara före den är såld kan du ha ett brett sortiment från olika leverantörer.

Alla dessa fördelar gör naturligtvis att drop shipping verkar vara en enkel lösning på ett bekymmersfritt liv som försäljare och affärsidkare, men det finns naturligtvis också nackdelr, vi kommer till dem nu.

Nackdelar 

Konkurrens

Eftersom kostnaderna för att starta ett drop shippingföretag är låga ökar det konkurrensen, därmed blir också den möjliga förtjänsten oftast lägre. Förvisso har många av dessa som säljer billigt också dåliga webbsidor och dålig, om över huvudtaget någon, kundservice, men det hjälper inte. Kunderna jämför i första hand pris.

Lagersituationen

Eftersom du inte har ett eget lager, har du heller ingen aning om hur mycket av en vara som finns på lager. Du riskerar med andra ord att sälja en vara som kanske inte kan levereras på månader eller än värre, en vara som slutat upp att produceras.

Fraktkostnader

När en kund handlar hos dig räknar han givetvis med en fraktkostnad, men om du har flera olika leverantörer, vilket de flesta Drop shipping-företag har, kommer du många gånger att ha flera fraktkostnader om din kund beställer mer än en produkt. Detta ger en från kundens sida sett, omotiverad kostnad, alternativt från din sida sett, minskad förtjänst, kanske till och med att du måste sölja med förlust.

Felleverans

Alla gör fel någon gång, så även de företag som du handlar med. Om de levererar fel vara, fel storlek, fel färg eller vad det nu kan var som kan bli fel, vänder sig kunden till dig och du får reda upp ett problem som du egentligen inte har någon del i.

Dessutom riskerar du naturligtvis också att råka ut för ett företag som erbjuder en vara, men aldrig levererar den. Smällen för ett sådant handlande blir det du som får ta.

Exempel på svenska sidor med Drop Shipping, Dropshippa, en sida som ger dig tillgång till adresser till företag som “dropp shippar”. En prenumeration kostar 279 kronor per halvår, alternativt 399 kronor per år

Despec är ett företag som erbjuder drop shipping inom kontorsmaterial. Pixmania Pro, erbjuder drop shipping inom elektronik,